Dielissen: Te veel tegenstellingen in sport

Gerard DielissenDirecteur Gerard Dielissen van NOC*NSF, een van de sprekers bij de herdenking van gevallen sporters op 4 mei in het Olympisch Stadion, had een duidelijke boodschap. ‘Juist deze dagen en weken valt mij op dat kennelijk weer behoefte bestaat om onderscheid te maken tussen bevolkingsgroepen.

Niet alleen in het oosten van Europa maar soms ook in Nederland, in de Verenigde Staten en ook in andere delen van Europa,  En dat nota bene op het sportveld. Ik hoef alleen maar de namen van Donald Sterling en Dani Alves te noemen en U weet waarover ik het heb. Niet wat ons bindt of wat iemand bij zou kunnen dragen aan de samenleving lijkt van belang, maar waar we vandaan komen. Wat mij daarbij ronduit beangstigt, is dat die scherpe taal weerklank vindt bij grote groepen mensen.

Maar er is ook verzet, tegengeluid van politici en ook van sportbestuurders. Ik ben dan ook heel blij dat oud-IOC president Jacques Rogge zich namens de Verenigde Naties gaat inzetten als speciale gezant voor vluchtelingen, jeugd en sport. Het is mijn overtuiging dat sport van preventieve betekenis kan zijn tegen een ontwikkeling die steeds meer tegenstellingen in onze samenleving oproept.’

Mariele van HaarenOok aanwezig bij de druk bezochte herdenking was Mariele van Haaren, partner van Martin Dijkstra, die ooit een van de initiatiefnemers was van deze huldiging en die anderhalf jaar geleden overleed op 70-jarige leeftijd.

No comments yet.

Leave Your Reply

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets