De ‘schat van de Marathontoren’ onthuld

oorkondeHet Olympisch Stadion heeft de loden koker geopend, die in november 2012 werd gevonden achter een gedenksteen in de Marathontoren. De koker bevat een oorkonde, een olympische medaille, een olympische postzegelcollectie en een geheimzinnig briefje.

De koker was op 3 november 1928 ingemetseld door de organisatoren van de Olympische Spelen in Amsterdam, om zo het grote succes van dit evenement vast te leggen voor het nageslacht. Deze objecten geven een goed tijdsbeeld van de periode van de Olympische Spelen. Vanaf zaterdag 30 maart is de inhoud van de koker voor publiek te zien in het Olympisch Stadion.

de oorkondeVier maanden geleden verwijderde het Olympisch Stadion een gedenksteen, die in 1928 was ingemetseld in de Marathontoren. Onderzoek van sporthistoricus Jurryt van de Vooren had namelijk aangetoond dat hierachter een loden koker moest zitten met een geheimzinnige inhoud: “Uit krantenartikelen maakte ik op dat er een officieel document in een koker zou zitten, met daarbij een olympische medaille uit 1928 en een postzegelcollectie die werd gemaakt ter ondersteuning van Amsterdam 1928”. Tijdens een bijzondere plechtigheid op 3 november 1928 was deze koker daar geplaatst als boodschap voor het nageslacht. “In die jaren erna was deze kennis echter verloren gegaan totdat uiteindelijk niemand meer wist dat die koker daar zat”, aldus Van de Vooren.

Tot 22 november 2012 dus, want toen onthulde de Marathontoren inderdaad zijn geheim. In de maanden erna is met de grootste zorgvuldigheid onderzocht hoe de inhoud zo goed mogelijk uit de koker kon worden verwijderd. Hiervoor werd de deskundigheid ingeroepen van diverse experts, waaronder een metaalrestaurateur en een papierrestaurateur.


Hulde aan het Comité 1928

Met inspanningen van velen is het Olympisch Stadion er in geslaagd om het resultaat te tonen.

Het gaat om een prachtige handgemaakte oorkonde, die door de Nederlandse sportbonden was ondertekend ‘als blijk van hulde aan het Comité 1928´ – de officiële naam van het organisatiecomité van de Amsterdamse Spelen. ‘Zij waren de bekwame organisateurs van de Spelen der IXe Olympiade,’ aldus de oorkonde. Hoewel het document enigszins was beschadigd door de verwrongen positie in de koker, is deze nu gerestaureerd.

Ook zat er een olympische herinneringsmedaille van1928 in de koker, die in perfecte staat is gebleven. De postzegelcollectie van 1928 bleek eveneens de reis door de tijd te hebben overleefd. En dan was er nog een verrassing: een klein kladbriefje met daarop de handtekeningen van enkele betrokken personen uit die tijd. Hoogstwaarschijnlijk is dit briefje stiekem in de koker gestopt zonder dat de andere betrokkenen hiervan op de hoogte waren.

Met trots presenteert het Olympisch Stadion de oorkonde in het sportmuseum van het stadion, de Olympic Experience. Hans Lubberding, directeur Olympisch Stadion: “in het jaar dat wij 85 jaar bestaan besteden wij graag extra aandacht aan het nationale sporterfgoed. De belangstelling voor het multimediaal presenteren van sporterfgoed groeit, onder auspiciën van het IOC, zowel nationaal als internationaal. Het is de ambitie om het nu nog kleinschalige museum de komende jaren in – of in de omgeving van – het stadion te laten uitgroeien tot een volwaardig Olympisch museum. Met goede nationale partners moet dat haalbaar zijn”.

Permanente expositie

De ‘schat van de Marathontoren’ is vanaf zaterdag 30 maart te zien in de Olympic Experience.

De permanente expositie van de Olympic Experience bevat ook andere bijzondere objecten: zoals de schaatsen van schaatskoningin Yvonne van Gennip, de spikes van Fanny Blankers Koen en het tenue van atletieklegende Paavo Nurmi. Momenteel presenteren we ook een tijdelijke expositie over de Olympische Spelen 1928, met 28 objecten die daarvoor speciaal uit Qatar zijn overgekomen. Een reeks videozuilen, een sportquiz en sportactiviteiten zijn tevens onderdeel van het bezoek aan het stadion.

 

Openingstijden paasweekend:

Zaterdag 30 maart: 11.00 – 17.00 uur

Zondag 31 maart (eerste paasdag): gesloten

Maandag 1 april (tweede paasdag): 11.00 – 17.00 uur

Reguliere openingstijden:

Dinsdag t/m zondag: 11.00 – 17.00 uur
Voor informatie en tarieven: www.olympischstadion.nl.
Het Olympisch Stadion is acceptant van de museumkaart.

No comments yet.

Leave Your Reply

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets