Citroën verlaat historische vestiging Stadionplein

(Het PAROOL 15 mei 2012)
Citroën Nederland verlaat één van zijn twee markante vestigingen aan het Stadionplein. CitroëngarageDe importeur verruilt eind van het jaar het opmerkelijke gebouw ‘met de erkers’ voor een nieuw hoofdkantoor in Zuidoost. Het pand met de erkers werd ontworpen door Jan Wils, architect van het Olympisch Stadion. In 1928 had Citroën het oog laten vallen op de Amsterdamse locatie. De gemeente stemde toe, op voorwaarde dat Wils de architect zou worden.
Die stond aanvankelijk gereserveerd tegenover de opdracht. Maar de royale gage die het automobielbedrijf bood, deed hem van gedachten veranderen. In 1931 was het pand, waarin elementen van de Amsterdamse School te herkennen zijn, gereed. Wils tekende ook voor het tweede Citroëngebouw, begin jaren zestig. Daar is nog altijd het dealerbedrijf van Citroën gevestigd, waar men terecht kan voor aankoop en onderhoud. ‘Dat blijft ook zo,’ aldus een woordvoerder.

Wat er straks met het leegstaande pand gebeurt, is nog onduidelijk. Volgens stadsdeel Zuid zijn er diverse mogelijkheden. “Van een restaurant, media- of sportbedrijven tot een sportmuseum.” In dat geval ook een Olympisch museum?

No comments yet.

Leave Your Reply

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets