Bach over India: ‘Stap in goede richting’

Thomas Bach vz. IOCIndia heeft aan de rand van uitsluiting van het IOC gestaan. Afgelopen zaterdag dreigde IOC-president Thomas Bach daar mee, maar gisteren werd het licht op het hoofdkantoor van het IOC op oranje gezet.
De Indian Olympic Association (IOA) was en blijft tot begin februari geschorst omdat secretaris-generaal Lalit Bhanot acht maanden gevangenisstraf had gekregen na een aanklacht wegens corrputie bij de Gemenebestspelen 2010 in New Dehi.

 

Nadat de IAO zondag  in een vergadering met 134 leden besloten had dat hem en de vroegere president Abhat Singh Chautala niet herkozen zullen worden, werd dit besluit door het IOC aanvaard, onder voorwaarde en met een waarschuwing.  Bach zaterdag : ‘Het is een kwestie van principes. Goed bestuur is zeer belangrijk voor het IOC. Wij moeten heel strikt zijn en zorgen dat er goed bestuur wordt uitgevoerd.’ En gisteren: ‘Wij kijken uit naar de uitvoering van de nieuwe regels via transparante, open en democratische verkiezingen. Dit is een stap in de goede richting.’
Mocht volgens het IOC de door IAO genomen maatregelen niet ver genoeg gaan, dan is India het eerste land sinds Zuid-Afrika 40 jaar geleden wegens het toenmalige apartheidsregime door het IOC werd uitgesloten.

Na overheidsbemoeingen in de landelijke Olympische comités werden eerder Ghana, Koeweit en Panama voorlopig geschorst. De huidige voorlopige schorsing houdt in dat drie Indiase sporters in Sotsji waarschijnlijk onder de Olympische en niet onder de Indiase vlag deelnemen. De Winterspelen beginnen op 7 februari en pas op 9 februari is de verkiezing in India. (Bron: The Associated Press. Times of India en The Telegraph India)

No comments yet.

Leave Your Reply

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets