Athene 2004 tien keer duurder dan begroot

Athene 2004 De kosten van de Olympische Spelen 2004 in Athene zijn ruim tien keer hoger uitgevallen dan in het startbudget was vastgelegd. Dat blijkt uit een onderzoek van sporthistoricus Jurryt van de Vooren.

Onderzoekers van de Universiteit uit Oxford schreven in 2012 dat de kosten voor dit evenement uiteindelijk twee keer zo hoog waren dan aanvankelijk was begroot.

De Britten vergeleken de begroting in het officiële bid van de Spelen van 2004 met het uiteindelijke bedrag na afloop. Hieruit trokken ze de conclusie dat het organisatiecomité het budget met 97 procent had overschreden. Dat is nog mild, want eigen onderzoek toont aan dat de Griekse kostenoverschrijding veel hoger is geweest. Op 25 juli 1997 schreef het ANP over een startbedrag van 2,6 miljard gulden. Eén half jaar later,op 15 januari 1998, werd in het bidbook een bedrag van 3,2 miljard gulden genoemd.

 

Nog vóór de officiële presentatie was het Atheense budget dus al met bijna 25% gestegen, wat niet is meegenomen door Oxford. Daar bleef het niet bij, want volgens de huidige schattingen liggen de kosten van de Spelen van Athene uiteindelijk ergens tussen 9 en 13 miljard euro, een overschrijding van zo’n duizend procent, want het startbedrag van 1996 is te vergelijken met één miljard euro.

Dat de kosten van de Olympische Spelen uit de hand lopen, is overigens geen exclusief Grieks probleem. Volgens de Universiteit van Oxford zijn die gemiddeld over het algemeen twee keer zo hoog. Voordat het bidbook is uitgebracht, is dat zelfs het vijfvoudige.

No comments yet.

Leave Your Reply

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets