Anton Geesink (76) overleden

UTRECHT – Oud-judokampioen en IOC-lid Anton Geesink is vrijdag op 76-jarige leeftijd in zijn woonplaats Utrecht overleden na een kort ziekbed. Hij lag al enkele weken in het ziekenhuis.

 

Dat heeft de voorzitter van Judo Bond Nederland, Jos Hell, vrijdag bevestigd.
Geesink werd in 1964 in Tokio olympisch kampioen door in de finale de
Japanse favoriet Akio Kaminaga te verslaan. Na zijn actieve carrière diende de zwaargewicht de sport als bestuurder. Sinds 1987 was hij lid van het Internationaal Olympisch Comité.


Geschokt
Olympisch kampioen judo Mark Huizinga reageerde geschokt op de dood van Anton Geesink. Het IOC-lid is vrijdag op 76-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden. ”Ik ben geschrokken. Hij was toch dé man in het Nederlandse judo”, aldus Huizinga tegenover Radio 1. ”Ondanks dat er daarna meer kampioenen uit Nederland kwamen, bleef hij wereldwijd de bekendste Nederlandse judoka.”

Geesink (1964), Huizinga (2000) en Wim Ruska (1972) zijn de enige Nederlandse judoka’s die ooit Olympisch goud wonnen. ”Daarbij was Geesink de eerste niet-Japanse kampioen. En heeft hij nog veel meer gewonnen.”

Karakter
Hein Verbruggen reageerde vrijdagavond in Singapore (zaterdagochtend lokale tijd) geschrokken op het nieuws. ”Een groot kampioen”, omschreef Verbruggen de oud-judoka met wie hij jaren deel uitmaakte van het Internationaal Olympisch Comité IOC.

”Anton stond niet heel makkelijk in het leven. Hij was zeker ook niet makkelijk voor zichzelf. Ik had een heel goede verstandhouding met hem. Zijn karakter was zijn karakter. Dat heeft hem ook tot een groot kampioen gemaakt”, aldus Verbruggen die in Singapore de Jeugd Olympische Spelen bezocht.

Groot verlies
Een groot kampioen die ook na zijn actieve carrière veel voor de sport heeft betekend. Zo omschrijft olympisch schaatskampioen Mark Tuitert Geesink. ”Het is een groot verlies voor de Nederlandse sportwereld”, reageerde Tuitert, die 46 jaar na Geesink olympisch goud won.

”Het was iemand die zich letterlijk en figuurlijk niet van zijn stuk liet brengen”, zei Tuitert, die Geesink slechts enkele malen ontmoette. ”Hij had altijd een uitgesproken mening. Hij durfde wel wat te zeggen en dat heb ik altijd in hem gewaardeerd. Ik vind het mooi dat hij zich altijd voor de sport is blijven inzetten.”

Aleid Wolfsen
Een grote Utrechtse held is niet meer. Dat is de eerste reactie van de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen op het nieuws. Volgens Wolfsen heeft Geesink een enorme betekenis gehad voor de sport, de jeugd en de stad Utrecht. ”Een warm mens, die zeer betrokken was bij de stad en de wijk Ondiep, waar hij geboren was.”

De gemeente beraadt zich nog op hoe precies en waarmee ze Geesink ”op gepaste wijze” zal herdenken.

Willem-Alexander
”Anton Geesink was een onvergetelijk groot sportman. Hij is als actief sporter en daarna als bestuurder voor de Nederlandse en internationale sportbeweging van zeer grote betekenis geweest”, aldus reageerde prins Willem-Alexander vrijdagavond op het overlijden van Geesink. Hij zal Geesink als collega van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) ”zeer missen en wenst zijn vrouw en kinderen alle sterkte toe”, stelde de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) namens de prins.

© ANP

No comments yet.

Leave Your Reply

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets