Amsterdam had in 1921 al EK roeien

EK Roeien 1921 aan de Amsterdamse AmstelIn Amsterdam zijn komende week de WK roeien. De eerste keer dat deze stad gastheer was van een internationaal roei-evenement was in 1921 met de EK. De Telegraaf schreef op 11 januari 1921: ‘In zijn Vrijdag j.l. gehouden vergadering heeft het bestuur van den Ned. Roeibond in principe besloten de Europeesche kampioenschappen op den Amstel te doen houden.’ De Bosbaan bestond nog niet, die werd pas in 1937 geopend.

 

 

Drie jaar na afloop van de Eerste Wereldoorlog liep de organisatie soms tegen onverwachte politieke problemen op. Na afloop van die oorlog was de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije uiteengevallen. Er ontstond een probleem omdat Hongarije aan de EK mee wilde doen. Volgens het Algemeen Handelsblad van 6 september 1921 ging dat niet zo makkelijk: ‘De positie van dat land is wat précaire, omdat de val van Oostenrijk – Hongarije eigenlijk een uittreden uit de F. I. S. A. meebrengt.’

Op het congres van de FISA, de internationale roeibond, werd één dag voor de opening besloten dat de Hongaarse roeiers mee mochten doen. Er was een tweede probleem met een politieke achtergrond: de zogenaamde Rif-oorlog of Tweede Marokkaanse Oorlog, waar Spanje in 1920 in verzeild was geraakt. ‘Spanje kan zijn booten niet tijdig verzenden wegens den oorlogstoestand met Marokko,’ schreef de Telegraaf.

Ook voor dit probleem werd een oplossing gevonden: de Spanjaarden kregen tijdelijk een vier van Poseidon en een acht van de Hoop te leen.

Uiteindelijk werd dit EK in Amsterdam een groot succes met duizenden toeschouwers en twee titels voor Nederland.

Onder de vele Spaanse slachtoffers waren de 22-jarige José de Figueroa, die zilver won met polo bij de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen, de 21-jarige atleet Jaime Camps, ook actief in Antwerpen en de 29-jarige schermer Miguel Zabalza die aan de Olympische Spelen van 1924 in Parijs had deelgenomen.

Bron: sportgeschiedenis.nl

No comments yet.

Leave Your Reply

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets