Amsterdam en Atletiekunie rekenen op EK 2016

AMSTERDAM – Met veel vertrouwen is een grote Nederlandse delegatieOlympisch Stadion neergestreken in Helsinki, waar European Athletics (EAA) vrijdag bepaalt waar de Europese kampioenschappen in 2016 worden gehouden.
© ANP

Amsterdam is de Nederlandse kandidaat en neemt het op tegen het Turkse Istanbul en Split (Kroatië).

 

Aanvankelijk dacht Nederland aan de EK van 2014, later werd gekozen voor 2016 omdat dat beter zou passen in de olympische aspiraties van Nederland voor 2028. De begroting van de EK in Nederland bedraagt in totaal 19 miljoen euro.

 

De overheid draagt 7,9 miljoen bij, VWS 2 miljoen en de gemeente Amsterdam 5,9 miljoen. De rest moet worden gehaald uit bijdragen van European Athletics, marketing en de verkoop van plaatsbewijzen.

Toelichting

De drie kandidaten krijgen vrijdagochtend in Helsinki nog de gelegenheid de plannen toe te lichten. Rond het middaguur moet bekend zijn waar de EK in 2016 wordt gehouden. Split is de enige stad die de EK al een keer organiseerde (1990).

Nederland organiseerde wel de EK indoor. Rotterdam (1973) en Den Haag (1989) hadden die toernooien binnen de stadsgrenzen. In 2016 moet het stevig gerenoveerde Olympisch Stadion in Amsterdam de atleten ontvangen.

Compact evenement

”Als je vrijdag geen goed verhaal hebt, kun je het nog aardig verknallen’, zegt vice-voorzitter John Bos van de Atletiekunie namens de Nederlandse delegatie in Helsinki over de laatste kans het ‘bid’ nog een keer te promoten.

”We verzorgen een compact evenement, dat een mooie relatie met breedtesport heeft en waarbij het uitgangspunt is dat het voor iedereen een feest moet worden. We zullen echter tot het laatste moment scherp moeten blijven om kansrijk te zijn. De stemming is schriftelijk.”

Lessen trekken

Istanbul lijkt een voorname concurrent. De Turken doen in hun bid veel toezeggingen, onder meer dat het stadion met 70.000 man vol zal zitten.

”Wij hebben een degelijk bod neergelegd. Inhoudelijk ziet het er goed uit. We hebben geprobeerd lessen te trekken uit het bid voor de WK voetbal, dat het niet haalde”, aldus Bos.

No comments yet.

Leave Your Reply

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets