4 mei Sportherdenking 2012

4 meiOp 4 mei is de jaarlijkse Sportherdenking bij het Olympisch Stadion met als thema het Nederlands Olympisch Comité tijdens de oorlogsjaren. Ook is er aandacht voor het beeld van Prometheus, het oorlogsmonument bij het stadion, dat precies 65 jaar geleden werd onthuld. Tijdens het ochtendprogramma worden unieke historische filmbeelden getoond. Deze bijeenkomst is openbaar.

Het Olympisch Stadion is de traditionele plaats van de Sportherdenking. Om 12.30 uur is bij het beeld van Prometheus de plechtigheid met kranslegging. Tijdens de herdenking wordt gesproken door Ton Rombouts (vicevoorzitter NOC*NSF), Eric van der Burg (wethouder Sport Amsterdam) en Paul Slettenhaar (voorzitter dagelijks bestuur stadsdeel Zuid).

 

Omdat NOC*NSF dit jaar zijn eeuwfeest viert, is het thema van deze herdenking het Nederlands Olympisch Comité tijdens de oorlogsjaren. Vanaf 11 uur spreken Frits Barend en sporthistoricus Jurryt van de Vooren daarom tijdens het inhoudelijk deel over dit onderwerp. Hiervoor zijn uitgenodigd historicus Hans Blom, sportjournalist Ruud Paauw en Hidde van Eijk, die vorig jaar een scriptieonderzoek heeft gedaan naar het NOC van 1928 tot en met 1948.

 

Het tweede deel van dit programma gaat over Fred Carasso, de maker van het beeld van Prometheus. Dit oorlogsmonument werd tijdens de Olympische Dag van 1947 onthuld als herinnering aan de omgekomen sporters tijdens de oorlog. Precies 65 jaar later zijn familieleden van deze kunstenaar als eregast aanwezig om te vertellen over dit bijzondere monument.

 

De dag wordt afgesloten met olympische clinics in het stadion, waaraan jongeren meedoen die ook de herdenking bijwonen.

 

Programma:

* 11.00 uur: aanvang inhoudelijk deel bij Phanos – Olympisch Stadion 1

* 12.30 uur: aanvang Sportherdenking bij beeld van Prometheus

* 13.30 uur: aanvang olympische clinics in het Olympisch Stadion

No comments yet.

Leave Your Reply

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets