28ste Olympische Spelen in de 31ste Olympiade

Door Jurryt van de Vooren

De NOS schreef gisteren dat in Rio de Janeiro de 31ste Olympische Spelen worden gehouden. Dat klopt niet, want het zijn pas de 28ste. De omroep heeft zich vergist in het aantal Olympiades, wat iets anders is. In 1928 leidde dat zelfs tot Kamervragen.

Dat er een verschil is tussen de Olympische Spelen en een Olympiade was in 1928 al een probleem dat tot op het hoogste politieke niveau werd uitgevochten. Op 24 maart 1928 ontving minister Van der Vegte van Waterstaat enkele vragen vanuit de Eerste Kamer over de acht postzegels voor de Olympische Spelen van Amsterdam. Het was vlak voordat deze bijzondere serie uitkwam, bedoeld als financiële ondersteuning voor het Nederlands Olympisch Comité. Op de zegels stonden verschillende sporten uitgebeeld, samen met de tekst 1928 IX Olympiade.

Het socialistische Eerste Kamerlid Henri Polak was het met die woorden niet eens en kwam met de volgende eis: ‘Wil Zijn Excellentie mededeelen waarom bedoelde postzegels het opschrift dragen: “IXde Olympiade” met welke uitdrukking blijkbaar bedoeld wordt de Olympische spelen aan te duiden, doch die deze beteekenis niet heeft, daar onder Olympiade verstaan wordt het tijdperk, dat ligt tusschen twee Olympische spelen?’ In zijn antwoord op Polak gaf hij de postzegelmakers gelijk: ‘Het is volkomen juist is te spreken van IXe Olympiade, zooals dit op de postzegels is geschied.’

Het gelijkstellen van Olympiade en Olympische Spelen gebeurt echter ook nu nog regelmatig, waar dat sinds 1916 niet meer mogelijk is. Laten we ze daarom eens benoemen voordat we het uiteindelijke antwoord van de minister bestuderen.

Een Olympiade is een periode van vier jaar, die begint op 1 januari van het jaar waarop er in de zomer Olympische Spelen worden gehouden, of hadden moeten worden gehouden. Een Olympiade is een tijdsaanduiding die begonnen is in 1896, in het jaar van de eerste moderne Olympische Spelen. Daarom zitten we nu in de 31ste Olympiade.

De Olympische Spelen daarentegen – de zomerspelen om precies te zijn – zijn het evenement dat plaatsvindt in een Olympiade. Omdat de Spelen sinds 1896 drie keer zijn afgelast door oorlogsgeweld – in 1916, 1940 en 1944 – zijn er inmiddels drie Spelen minder dan Olympiades. In 1928 was er dus een verschil van één: de achtste Olympische Spelen, en de negende Olympiade.

De Olympische Spelen komend jaar zijn daarmee de 28ste Spelen in de geschiedenis, onderdeel van de 31ste Olympiade.

Bron: sportgeschiedenis.nl

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets