100 LEEUWEN OP DE DAM

Precies een eeuw geleden vestigden de eerste Chinezen zich in Nederland.Leeuw op de DamOm dit te vieren wordt de Amsterdamse Dam op 9 juli aanstaande het toneel van een groot spektakel van 100 Chinese leeuwen. Van daaruit dansen zij in een optocht naar de Nieuwmarkt. De “Dans van de Leeuw” wordt de grootste ooit in Europa, zegt de organisator, de Stichting 100 jaar Chinezen in Nederland.

Een nieuw begin
Sociëteitslid en voorzitter Wah Kun Yeung van de Stichting 100 jaar Chinezen in Nederland:“In de Chinese gemeenschap symboliseert de leeuwendans geluk en voorspoed.
De dans luidt het begin van een nieuwe periode in, zoals het Nieuwjaar, de opening van een nieuwe zaak, of  – in dit geval  – de volgende 100 jaar Chinezen in Nederland. Ook bij de bevrijding in 1945 vond een leeuwendans plaats op de Dam”.

“Het mooie van de leeuwendans hier in Nederland is het samenspel van Chinezen en Nederlanders onder de leeuw. Een leeuwendans en dus ook “Dans van de Leeuw” kan alleen tot stand gebracht worden door de samenwerking van dansers, muzikanten, vrijwilligers en sponsoren. Met gebundelde krachten en saamhorigheid dansen we de toekomst tegemoet met een knipoog naar de Nederlandse leeuw”, zegt de heer Yeung.

De leeuwendans is door de eerste generatie Chinezen na hun komst in 1911 geïntroduceerd. Voor het uitvoeren van de leeuwendans is kracht, flexibiliteit, doorzettingsvermogen en saamhorigheid nodig. Dit zijn ook de eigenschappen die de Chinezen in Nederland nodig hadden om een nieuw bestaan op te bouwen. De Dans van de Leeuw is dan ook tevens een eerbetoon aan de oudere generaties die de weg effenden voor de huidige generatie.

Daarom verzamelen zich op 9 juli aanstaande 100 leeuwen op de Dam voor het eeuwfeest van Chinezen in Nederland.

No comments yet.

Leave Your Reply

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets