100 jaar geleden begon bouw oude stadion

oude stadionOp 14 juni 1913 begon de bouw van het Amsterdamsche Sportpark, het eerste stenen stadion van Nederland, het Amsterdamsche Sportpark, aan de Amstelveenseweg 263, tegenover het huidige Olympisch Stadion.
Deze handeling maakte toentertijd bijzonder veel indruk, zoals blijkt uit Het Sportblad van 19 juni 1913: ‘Het plechtig gebeuren der eerste steenlegging van het Nederlandsche stadion acht ik voor de Nederlandsche sportwereld te belangrijk om niet in deze kolommen gememoreerd te worden.’
 

Het Algemeen Handelsblad schreef op 29 februari 1912: ‘Wanneer eenmaal het Sportpark in de hoofdstad gevestigd is, zullen ook de voordeelen voor de stad zelve zeer groot zijn. Tienduizenden vreemdelingen zullen door de buitengewone attractie naar hier komen, zoodat het Sportpark indirect in niet geringe mate zal bijdragen tot den bloei van Amsterdam.’

De krant hielp zelf mee aan het verzamelen van het benodigde geld en haalde zo ƒ300.000,- op – in onze tijd te vergelijken met bijna drie miljoen euro! 
Op 5 april 1914, dus nog geen jaar later, werd het stadion geopend met de voetbalwedstrijd Nederland – Duitsland. Die eindigde in 4-4 (Duitsland maakte in de laatste minuut gelijk). Honderd jaar later is er van dit stadion niets meer over, omdat het na de komst van het Olympisch Stadion in 1928 overbodig was geworden. Het enige wat nog rest, is die eerste steen van 14 juni 1913, die is ingemetseld in dat Olympisch Stadion. Zie ook artikel Jurryt van de Voorn: klik hier.
NL- D 1914
 
 

No comments yet.

Leave Your Reply

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets