Koning kreeg heruitgave Sportalbum 1898

Koning Willem Alexander, Jurryt van de Vooren en JanSociëteitslid Jurryt van de Vooren en de voorzitter van de verengiing lichamelijke opvoeding Jan Rijpstra hebben donderdag de koning de heruitgave van het Sportalbum 1898 aangeboden.

 

Het originele album kreeg Wilhelmina toen zij in 1898 koningin werd. Op 7 september dat jaar bood sportpionier Pim Mulier haar het eerste en enige boek aan.

Nu zijn er duizend genummerde exemplaren, kost 99,99 euro per stuk en vestigt de aandacht op de historische band tussen de Nederlandse sport en het koningshuis.

 

De overhandiging aan de koning was donderdag bij de 65ste verjaardag van de VSG, de verenging sport en gemeenten. In het originele boek verbeeldden de beste kunstenaars uit die tijd de verschillende takken van sport op perkamenten vellen. De originele band was gemaakt van gebatikt perkament met goudstempeling.

Sinds 1898 ligt dat album in het koninklijk huisarchief in paleis Noordeinde. In samenwerking met de initiatiefnemers en met toestemming van koning Willem-Alexander is gewerkt aan de heruitgave, voorzien van een inleidend hoofdstuk over de historische banden tussen de Nederlandse sport en het koningshuis en een toelichting op de verschillende illustraties.

Zie ook: www.sportgeschiedenis.nl

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets