Eerste stenen stadion: 5 april 1914

Op 5 april 1914 was aan de Amstelveenseweg de ingebruikname van Het Amsterdamsche Sportpark, het eerste stenen stadion in ons land. Die dag, een zondag, werd de voetbal-interland Nederland-Duitisland gespeeld. Het was een bouwwerk van architect Harry Elte dat slechts vijftien jaar zou bestaan. In 1928 verrees het Olympisch Stadion zodat het bouwwerk van Elte overbodig bleek. Toch was het stadion belangrijk – niet alleen voor Amsterdam, maar voor heel Nederland.
Hendrik Berlage, verantwoordelijk voor Plan Zuid, was het snel eens dat het stadion er kwam. Aanvankelijk wilde hij het snel afbreken om plaats te maken voor nieuwe stadsuitbreidingen maar eind 1914 besloot hij ‘het stadion een blijvende plaats in het te wijzigen uitbreidingsplan te moeten toekennen.’

Het Nederlands elftal speelde er en koningin Wilhelmina bracht enkele malen een bezoek bij nationale manifestaties. Tijdens de Olympische Spelen van 1928 werd het nog gebruikt, maar daarna gesloopt. Het enige wat van het stadion bewaard is gebleven, is de eerste steen uit 1913, die ondergebracht is in het Olympisch Stadion.

zie: www.sportgeschiedenis.nl

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets